Çalışma İzni Başvurusu

Türkiye’ de yabancı bir kişinin herhangi bir kurumda çalışması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından adına düzenlenen belgeye çalışma izni denir. Çalışma izni alınması ilgili kanun ve yönetmelikte belirtilen kriterlere bağlıdır. Sadece gerekli evrak listesi ile başvuru, izin almak için yeterli değildir.

Gerek firmanız bünyesinde çalışmak üzere, gerekse evde bakım hizmetlerinde çalışmak üzere yabancı personel bulunması yada sizin çalışmak üzere anlaşmış olduğunuz yabancı uyruklu kişiye çalışma izni çıkartılması konusunda deneyimli, uzman personelimiz ile hızlı ve hatasız hizmet sunarak izinlerini alıyoruz.

Çalışma İzni Başvurusu ile ilgili sorularınız ve hizmet talepleriniz için 0(212) 518 48 71 yada 0(532) 710 50 85 numaralı telefonlardan bize ulaşabilir, Aral Tour güvencesi ile hızlı ve hatasız bir şekilde detaylara takılmadan Çalışma İzni çıkartabilirsiniz.

Çalışma İzni İçin Neler Gerekmektedir?

Türkiye’de çalışacak yabancıların çalışma izni işlemleri 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ve bu kanunun uygulama yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.

Buna göre; Türkiye’de çalışacak bir yabancının Çalışma izni (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı), Çalışma vizesi (Türkiye’nin dış temsilcilikleri) ve Çalışma amaçlı ikamet tezkeresini (İlgili emniyet makamları) temin etmesi gerekmektedir.

Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye’de ikamet eden ve öğrenim amacı dışında en az altı ay süreli geçerli ikamet izni olan yabancıların çalışmak üzere başvuruda bulundukları işverenleri çalışma izni veya çalışma izni uzatma başvurularını internet üzerinden online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yaparlar.

Yabancıların Çalışma iznine ilişkin başvurularının elektronik ortamda yapılması ve kağıt ortamında imzalanarak Yönetmelik ile belirlenen diğer belgelerle birlikte şahsen veya posta ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ulaştırılması gerekmektedir.

İşveren, yabancının ikamet iznine ilişkin süre içerisinde çalışma izin başvurusu yapmalıdır. Başvuru formu ve başvuru için gerekli diğer belgelerin başvurunun tamamlanmasını takiben 6 iş günü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ulaştırılması mecburidir. Belirtilen sürenin aşılması halinde yapılan başvuru geçersiz hale geleceği için tüm işlemlerin yasal prosedüre uygun olarak tekrarlanması gerekecektir.

Çalışma izin başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun, uygulama Yönetmelikleri ve ilgili diğer mevzuat kapsamında incelenip, ilgili kurumların da görüşleri alınarak değerlendirilir. Başvuru sonucu online ve yazılı olarak bildirilir.

Çalışma izin belgesini alan yabancıların, bu belgeyi aldıkları tarihten itibaren en geç otuz gün içinde ikamet izni almak üzere İçişleri Bakanlığına (İl Emniyet Müdürlüklerine) başvurmaları zorunludur. Aksi halde çalışma izni geçerlilik kazanmayacaktır.

Çalışma izninin alınmasını müteakip, yabancı şahsın sigortalı giriş kaydının yaptırılması zorunludur. Bu işlem için işveren konumundaki şahsın ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne başvuru yaparak işyeri kaydı yaptırması ve yabancı şahsın sigortalılığını başlatması gerekmektedir.

Çalışma İzni Çeşitleri Nelerdir?

Süreli Çalışma İzni

Belirli bir işyeri veya işletmede ve belirli bir meslekte çalışmak ve en çok bir yıl geçerli olmak üzere verilen izne “Süreli Çalışma İzni” denilmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, süreli çalışma izninin geçerlilik alanının şehir, idarî sınır veya coğrafî bölge gibi girdileri dikkate alarak genişletebilme veya daraltma yetkisine sahiptir.

Bir yıllık kanunî çalışma süresinden sonra aynı iş yeri veya işletme ve aynı meslekte çalışmak üzere çalışma izninin süresi en fazla iki yıl daha; üç yıllık kanunî çalışma süresinin sonunda ise aynı meslekte dilediği işverenin yanında çalışmak üzere çalışma izninin süresi en fazla üç yıl daha uzatılabilmektedir.

Türkiye’ye çalışmak üzere gelen bir yabancının eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına da yabancının kendisi ile birlikte en az beş yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları koşuluyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma izni verilebilecektir. Ancak bunların çalışabilmeleri için öğrenci olmamaları koşulu aranmaktadır.

Süresiz Çalışma İzni

Türkiye’de en az sekiz yıl kanuni ve kesintisiz ikamet eden veya toplam altı yıl kanunî çalışması olan yabancılara; belirli bir işletme, meslek, mülkî veya coğrafî alanla sınırlandırılmaksızın verilen izne “Süresiz Çalışma İzni” denilmektedir.

Süresiz çalışma izni almış olan yabancıların çalışma amaçlı ikamet tezkereleri, yabancının talebi ve varsa sözleşme süresi dikkate alınarak, her defasında beş yıla kadar verilebilmektedir. Ancak, bu beş yıllık süre yabancının hamili olduğu pasaportun geçerlilik süresinden fazla ise, verilecek ikamet tezkeresi pasaportun geçerlilik süresine göre düzenlenir.

Bağımsız Çalışma İzni

Yabancıların Türkiye’de en az beş yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları, çalışmalarının ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşulu ile verilen izne “Bağımsız Çalışma İzni” denilmektedir.

Bağımsız çalışma izni almış olan yabancıların çalışma amaçlı ikamet tezkereleri, yabancının talebi de dikkate alınarak, her defasında beş yıla kadar verilebilmektedir. Ancak, bu beş yıllık süre yabancının hamili olduğu pasaportun geçerlilik süresinden fazla ise, verilecek ikamet tezkeresi pasaportun geçerlilik süresine göre düzenlenir.

Bağımsız çalışma izni verilmesi için müracaat eden yabancıya, izin işlemlerini tamamlayabilmesi amacıyla, iznin verildiği tarihten itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca üç ay süreyle geçerli “Bağımsız Çalışma İzni Müracaat Belgesi” verilmektedir. Vize veya vize muafiyet süresi yeterli olmayanlara müracaat etmeleri halinde “belge geçerlilik süresini aşmamak” kaydı ile ikamet tezkeresi tanzim edilmektedir.